Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Változott a műszaki vizsga 2016-tól

Szerző: Szeles Judit
2016. 01. 03. 00:00:00
Változott a műszaki vizsga 2016-tól

Több műszaki vizsgát is érintő jogszabály változás lépett életbe 2016.01.01. óta. A két legjelentősebb változás, hogy eltűntek a műszaki vizsga és a környezetvédelmi plakettek a rendszámokról, illetve változott a hatósági műszaki vizsgáztatás rendszere. 

Eltűnt a műszaki vizsga és a környezetvédelmi matrica a rendszámokról

Ha volt már idén műszaki vizsgád, vagy hamarosan vár rád, akkor ne lepődj meg azon, hogy nem csak, hogy nem fogsz új matricát kapni a rendszámodra, de még a régit is le fogják szedni! 2016.01.01.-vel ugyanis megszűntek a rendszámra ragasztott műszaki vizsga és környezetvédelmi plakettek.

Azonban a vizsgabiztosoknak továbbra is be kell ragasztani a sorszámcsíkot a forgalmiba, valamint ugyanúgy fel kell tüntetni a műszaki vizsga érvényességének idejét, vizsgabiztosi bélyegzővel ellátva.

További változás, hogy sikeres műszaki vizsgát követően kapunk egy "Műszaki vizsgálati bizonyítványt". Figyelem! Nem keverendő össze a "Műszaki adatlap"-pal. Utóbbit, továbbra is csak akkor kell a vizsga állomásnak rendelkezésünkre bocsájtania, ha egyéb okmányirodai ügyintézés vár ránk (pl: első forgalomba helyezés, betelt forgalmi lecserélés)

 

Megváltozott a hatósági műszaki vizsga

2016.01.01. óta már csak az műszaki vizsgáztathat a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál, akinek az időszakos műszaki vizsga mellett, egyéb más ok miatt is indokolt a hatósági vizsgáztatás. Ilyen ellenőrzési okok:

műszaki vizsga 2016Mikor első magyarországi műszaki vizsga történik, külföldről behozott járművek esetében.
műszaki vizsga 2016Mikor átalakítás után közvetlenül műszaki vizsgáztatni kell az átalakított járművet.
műszaki vizsga 2016Mikor újra forgalomba kell helyezni egy járművet.
műszaki vizsga 2016Mikor oktató járműveket, taxikat, mozgássérültek számára átalakított járműveket kell műszaki vizsgáztatni.
műszaki vizsga 2016Mikor a Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgálatra rendelte az adott járművet.

 

Ha műszaki vizsga előtt állsz...

És a fenti esetek közül egy sem vonatkozik rád, akkor nem lehet hatósági műszaki vizsgát (régi nevén: KPM vizsgát) tenned. Viszont országszerte bármelyik Nemzeti Közlekedési Hatósággal szerződőtt műszaki vizsga állomáson vizsgáztathatsz. Tudtad, hogy ezeken a vizsga állomásokon az előzetes átvizsgálás garantálja Neked a sikeres műszaki vizsgát? 

 

2016.01.01.-vel módosult jogszabályok:

 

További kérdésed lenne? Tedd fel bátran itt a cikk alatt, és válaszolok rá!

Tartalomhoz tartozó címkék: Műszaki Vizsga Blogbejegyzés
blog comments powered by Disqus