Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Svájci jármű honosítása

Szerző: Szeles Judit
2015. 09. 12. 00:00:00
Svájci jármű honosítása

Szinte mindennapos kérdés, hogy miben különbözik egy svájci jármű honosítása, mint példának okért egy német társáé? Nos...nagyon sokban. Nem szeretném már az elején lelőni a poént, de a legtöbb esetben nem is gondolnák, hogy mennyi többletmunkával és többletköltséggel jár egy Svájcból származó jármű honosítása. Olvass tovább a részletekért...

Mi okozza a többletmunkát és a többletköltséget is?

Mivel Svájc nem része az Európai Uniónak, ezért az onnan behozni kívánt járművek után vámot és áfát is kell fizetni. Sőt, kötelező a származás ellenőrzés is. Ezek a feltételek nem csupán Svájcra, hanem bármelyik Európai Unión kívül eső országra vonatkoznak.

 

Mi a menete egy svájci jármű magyarosításának?

Első körben az okmányirodában kezdődik a folyamat, mivel kötelező a származás ellenőrzés, mely itt kérvényezhető. Nem rövid eljárás, ugyanis 5-6 hétig eltart. Szükséges hozzá eredetiség vizsgálat is. A származás ellenőrzést követően lehet menni műszaki vizsgáztatni, ahol megtörténik az egyedi forgalomba helyezés is. A műszaki vizsga után kell megkötni a kötelező biztosítást. Utána mehetünk a vámhivatalba, ahol vár ránk a regisztrációs adó befizetése mellett a vám és áfa fizetés is. Ezek után pedig már csak az okmányirodába kell menni intézkedni. Amennyiben 2014.01.01 után vásároltuk a járművet, akkor még meg kell fizetni a vagyonszerzési illetéket is. Ezek után kapjuk kézhez a magyar rendszám mellett a magyar forgalmi engedélyt is.

Összesítve:

  1. Okmányiroda - származás ellenőrzés
  2. Eredetiségvizsgálat
  3. Műszaki vizsga + egyedi forgalomba helyezés
  4. Vámhivatal - regisztrációs adó, áfa és vám fizetés
  5. Okmányiroda - vagyonszerzési illeték + magyar papírok átvétele

 

Mennyibe kerül egy svájci autó honosítása?

származás ellenőrzés díja 10.900 Ft. Az eredetiségvizsgálat díja a jármű paramétereitől függ 17.000 Ft és 20.000 Ft között van. A műszaki vizsga díja 16.290 Ft személyautó esetében. Az egyedi forgalomba helyezés - melyet minden esetben meg kell fizetni, ha Európai Unión kívülről hozunk be járművet - díja 22.800 Ft. A regisztrációs adó a jármű paramétereitől függ, de könnyedén kiszámolhatod ennek a kalkulátornak a segítségével: Regisztrációs adó kalkulátor. A vám és az áfa a jármű piaci, katalógus árának függvénye. A vám 8-10 százalék, az áfa 27 százalék. A katalógus árak kapcsán mi nem tudunk tájékoztatást adni, ez ügyben egy vámhivatalnál tudsz érdeklődni. 2014.01.01. után szerzett tulajdonok esetében a vagyonszerzési illeték szintén a jármű paramétereitől függ, de itt leírtam hogyan tudod kiszámolni: Vagyonszerzési illeték kalkulátor. A magyar papírok, beleértve a forgalmi engedélyt, a törzskönyvet, és a rendszámtáblákat, 20. Ft-ot tesznek ki.

 

Összegezve a fix költségeket:

Svájci_jármű_honosításának_költségei
Svájci jármű honosításaSzármazás ellenőrzés díja: 10.900 Ft
Svájci jármű honosításaEredetiség vizsga díja: körülbelül 20.000 Ft
Svájci jármű honosításaSzemélyautó műszaki vizsga díja: 16.290 Ft
Svájci jármű honosításaEgyedi forgalomba helyezés díja: 22.800 Ft
Svájci jármű honosításaOkmányirodai, névre írási költségei: 20.500 Ft

Ezek együttesen 91.075 Ft-ot tesznek ki. Erre a költségre jön még rá pluszban a regisztrációs adó, a vám, az áfa és a vagyonszerzési illeték, melyek mindegyike az adott jármű paramétereitől függ.

 

Valóban csak EURO4-es vagy annál jobb környezetvédelmi kategóriával rendelkező járművet lehet honosítani Svájcból?

Nem, ez a kikötés csak az úgynevezett harmadik országokra érvényes, Svájcra nem.

 

Létezik "kiskapu"?

Fontos tudnod, hogy ha már Európai Unión belül levámkezelték a járművet, akkor nem kell azt újra elintézni itthon. Vagyis, ha lehetőséged van rá, hogy például Németországban levámkezeljék a honosítani kívánt járművet, akkor ott "csak" a 19 százalékos áfával és az ottani vámköltséggel kell számolnod. Gyakori példa, hogy úgy árulnak lejárt svájci okmányokkal rendelkező járművet, hogy a vámkezelés már megtörtént. Ilyen esetekben nem kell újra befizetni a vámot és az áfát.

 

Saját tulajdon honosítása, hazatelepülés

Amennyiben hazatelepülő vagy és már kint is a tulajdonodban áll a jármű, lehetőséged van vám és áfa mentességet kérni. 3 feltétel együttes teljesítésével lehet a honosítás vám és áfa mentes:

Svájci jármű honosításaBizonyítani kell, hogy életvitel szerint legalább 1 évig kint, Svájcban éltél.
Svájci jármű honosításaBizonyítani kell, hogy legalább fél éve birtokodban áll a jármű.
Svájci jármű honosításaBizonyítani kell a végleges hazaköltözést magyar lakcímkártyával - amin állandó magyar lakcím szerepel.

+  Legalább egy évig nem adhatod majd el forgalomba helyezés után a járművet, és az üzembentartó személye sem lehet más.

Ha ezt tudod igazolni, számlákkal és adás-vételi szerződéssel akkor a vámhivatalban csak a regisztrációs adót kell megfizetned.

 

Intézd el a jármű forgalomba helyezését velünk...sorszám és sorban állás nélkül!

Bízd ránk a fárasztó ügyintézést...

  • Ha szeretnéd, hogy elintézzük helyetted a forgalomba helyezést...
  • Ha szeretnéd elkerülni a sikertelen forgalomba helyezést...
  • Ha nem szeretnéd a jól megérdemelt szabadnapjaidat sorban állással és macerás hatósági ügyintézéssel tölteni...

Akkor bízd ránk a forgalomba helyezést!

Kattints ide a részletekért:

Honosítás ügyintézés

 

További kérdésed lenne? Tedd fel bátran itt a cikk alatt, és válaszolok rá!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blogbejegyzés Honosítás
blog comments powered by Disqus