Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

P-rendszám bérlés – hol a hiba?

Szerző: Szeles Judit
2014. 06. 12. 00:00:00
P-rendszám bérlés – hol a hiba?

Az elmúlt évek során egyre elterjedtebb lett a pérendszámozás kis hazánkban. Ki, milyen feltételek mellett juthat hozzá P-rendszám birtokláshoz? Milyen feltételei vannak a próbarendszám igénylésének? Meddig érvényes, és hol ütközik jogszabályba? Tisztázzuk most ezeket a kérdéseket!

Mi is az a P –rendszám?

A P-rendszám a próbarendszám rövidítése és a feltételeknek eleget tevő cégek igényelhetik, olyan magyarországi forgalomból kivont járműre, amely megfelel a közúti közlekedés szabályainak. Anderkó Ottó – a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesületének alelnöke - nyilatkozata szerint:

„Ezt a rendszámot lehet használni a magyarországi forgalomból kivont járművek mozgatásához, illetve az EGT-ból (Európai Gazdasági Térség) és a külföldről behozott autók műszaki vizsgára, szervizbe viteléhez, valamint a javítás után az elvégzett munka ellenőrzéséhez, továbbá az autó ügyfél általi kipróbálásához is, ami nem is teljesen szabályos, hiszen a P-rendszámos autót csak az arra hivatott személy vezetheti.”

 

Milyen feltételei vannak a P-rendszám igénylésnek?

326/2011. (VII. 19.) Korm. rendelet 70. §-ának 1. bekezdése szerint:
„Kérelemre P betűjelű ideiglenes rendszámtáblát kell kiadni 

  • a fő tevékenysége szerint járműgyártó gazdálkodó szervezetnek az általa gyártott, de forgalomba még nem helyezett járművei tesztelése,
  • a fő tevékenysége szerint gépjármű-kereskedelemre jogosult gazdálkodó szervezetnek a még forgalomba nem helyezett, vagy forgalomból kérelemre ideiglenesen kivont jármű kereskedelmi célból történő szállítása, továbbá kereskedelmi célú kipróbálása,
  • a gépjármű-fenntartó szervezetnek a forgalomból kérelemre ideiglenesen kivont jármű javításához kapcsolódó diagnosztikai tevékenység (a javítást megelőző vagy azt követő kipróbálás), és
  •  a közlekedési kutatóintézetnek járművizsgálatok végzése céljából."

Összefoglalva:

P-rendszámCsak olyan cégek, egyéni vállalkozók és intézmények igényelhetik, kiknek fő tevékenységi köre a gépjármű kereskedelem, gépjármű javítás és/vagy a gépjármű gyártás.
P-rendszámÉvente lehet igényelni, és éves bérleti díja van.
P-rendszámBiztosítás szükséges hozzá, és kötelezően kell vezetni indítási naplót is.
P-rendszámOlyan forgalomból kivont járműre lehet felszerelni, amely a közúti közlekedésre megfelelő állapotban van.

Hol a hiba?

Ahogy a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 70. §-ának 2. bekezdése is kimondja:
„A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármű használata az ideiglenes forgalomban tartási engedély jogosítottján vagy a vele munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyen kívül másnak nem engedhető át....kivéve, ha

  • az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben a járműgyártó által a teszteléssel megbízott személyt,
  • az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben, azonban ez esetben a jármű használata során a gépjármű-kereskedelemre jogosult gazdálkodó szervezettel munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személynek is a járműben kell tartózkodnia. A P betűjelű ideiglenes rendszámtábla használatának jogszerűségét a közúti ellenőrzés során okirattal kell igazolni."

Vagyis csak azon cégek használhatják jogszerűen a P-rendszámot, akiknek erre engedélyük van. Szabályszerűen nem adhatják, értékesíthetik tovább azt. Itt jön azonban a kiskapu: alkalmazotti jogviszonyban használható a próbarendszám. Ezért a legtöbb P-rendszám bérbeadó cég minden nemű járulékfizetés nélkül, a legtöbb esetben kamu alkalmazotti jogviszonyról szóló dokumentummal adja bérbe a P-rendszámát. Vagyis papíron alkalmazottá minősíti a bérbevevőt. Természetesen biztosítás fizetés és indítási napló vezetés nélkül. Bárhogyan is nézzük ez szabálytalan, és jogszerűtlen. Rájött már erre a hatóság is, hiszen egy év alatt Budapesten és Pest megyében 326 darab P-rendszámot vontak be visszaélés miatt.

 

Hogy működik ez a gyakorlatban?

A feltételeknek eleget tevő cégek évente körülbelül 200-220.000 Forintért bérbe veszik a P-rendszámot. Hirdetéseik révén átlagosan napi 5-6 ezer forintért bérbe adják azt olyan magánszemélyeknek, akiknek erre nincsen engedélyük. Kiállítanak egy az esetek többségében hamis munkáltatói igazolás, és biztosítás fizetés és indítási napló vezetés nélkül odaadják a bérbe vevőnek a P-rendszámot a megrendelt napokra.A P-rendszához való hozzájutás igen egyszerű, viszont annál súlyosabb következményeket von maga után!

p-rendszám

A P-rendszához való hozzájutás igen egyszerű, viszont annál súlyosabb következményeket von maga után!

Ne légy áldozat!

A P-rendszámmal való visszaélés súlyos büntetéseket von maga után, bérbeadó és bérbevevő esetében is. Ha nem vagy olyan autókereskedő, vagy autójavító cég tulajdonosa, vagy alkalmazottja, akinek engedélye van P-rendszám használatára, és mégis P-rendszám bérlésre adod a fejed, bűncselekményt követsz el!

 

Mi a helyes út?

Olyan járművet szeretnél eljuttatni A-ból B-be, mely nincsen magyar forgalomban? Megbízási szerződést köthetsz P-rendszámmal rendelkező cégekkel, hogy ők szállítsák el a járművedet, vagy rendelhetsz egy tréleres szállítást. Fontos tudnod, hogyha magyar forgalomba helyezés előtt állsz, akkor elegendő a Nemzeti Közlekedési Hatóságig megoldanod a szállítást, az ügymenet további részében, az okmányok intézésekkor ugyanis nincs szükség magára az autóra.

Felhasznált források:326/2011 (XII.28.) jogszabály

 

Érdekelnek a külföldről behozott járművek? Szeretnél pár hasznos tippet a magyar forgalomba helyezés kapcsán?

…akkor kattints ide és lépj be zárt csoportunkba:

 

További kérdésed lenne? Tedd fel bátran itt a cikk alatt, és válaszolok rá!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blogbejegyzés Ideiglenes rendszám
blog comments powered by Disqus