Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Műszaki vizsga örökölt autó esetén

Szerző: Szeles Judit
2017. 07. 19. 00:00:00
Műszaki vizsga örökölt autó esetén

Nem könnyű téma, de mivel már többször kérdeztétek tőlem, úgy döntöttem megírom egy blogbejegyzésben, hogyan történik a műszaki vizsga örökölt autó esetén. Mi a helyzet a biztosítással, és mi van akkor, ha a hagyatéki eljárás előtt jár le a műszaki vizsga? És vajon mikor lehet tovább értékesíteni egy örökölt autót? Olvass tovább a válaszokért...

 

Ha lejár a műszaki vizsga a hagyatéki eljárás előtt...

Előfordulhat, hogy a műszaki vizsga még a hagyatéki végzés előtt jár le. Sok kétségbeesett rokon, örökös hívott már fel engem, hogy ilyenkor mit tud csinálni, hiszen használnia kell az autót, viszont hamarosan lejár annak műszaki érvényessége. Sajnos nem született még jogszabály, törvénymódosítás az ilyen esetekre, pedig igazán szükség lenne rá. Jelen állás szerint ugyanis elhunyt tulajdonos esetén a műszaki vizsgát csak és kizárólag az örökös vagy annak meghatalmazottja intézheti a jogerős hagyatéki végzés után.

 

Örökölt autó használata

Használható-e az a jármű, melynek tulajdonosa elhunyt és még nem történt meg a hagyatéki eljárás befejezése? Meddig marad életben a biztosítás? Először is fontos leszögezni, hogy a biztosítás személyhez és nem járműhöz kötött. Viszont amennyiben jelezzük a biztosító felé, hogy a tulajdonos elhunyt, szükség esetén rendezzük a biztosítási díjakat, életben tarthatjuk a biztosítást a hagyatéki eljárás végéig. A jogerős hagyatéki végzés megszületése után azonban csupán 30 napig lehet életben tartani a biztosítást. 30 napon belül kell új biztosítást kötni az örökös nevére.

 

Hogy történik az átírás örökölt autó esetén?

Első lépés, hogy egyeztetünk a biztosítóval. Ezt követően megtörténik a hagyatéki eljárás. A jogerős hagyatéki végzést követően rendeznünk kell a vagyonszerzési illetéket. Öröklés esetén nem az okmányiroda szabja ki az adó mértékét, hanem a NAV. Fontos megjegyezni, hogy egyenesági rokonok és házastársak között nem keletkezik vagyonszerzési illeték fizetési kötelezettség! Örökléskor - bár tulajdonos váltás történik - nem kell eredetiségvizsgálatot tenni, így miután egyeztettünk a biztosítóval (melyre 30 napunk van!) mehetünk az okmányirodába, a jármű dokumentációjának megváltoztatása miatt. Az új törzskönyv ára 6.000 Ft az új forgalmi ára szintén 6.000 Ft.

 

Örökölt autó eladása

Sokan nem szeretnék forgalomba helyezni az örökölt járművet, inkább eladnák azt. Természetesen erre is van lehetőség, de kizárólag a jogerős hagyatéki végzést követően. Lényegében az autó használatán kívül, más a járművel kapcsolatos ügyet nem lehet végezni, ameddig nem történik meg a jogerős végzés. A végzést követően már szabályszerűen köthetünk egy adás-vételi szerződést a majdani tulajdonossal. Amennyiben nem szeretnék azonnal eladni az autót, célszerű az okmányirodában ideiglenesen kivonni azt a forgalomból!

 

Kérdésed, véleményed lenne? Írd meg itt, a bejegyzés alatt!

Tartalomhoz tartozó címkék: Műszaki Vizsga Blogbejegyzés
blog comments powered by Disqus