Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Műszaki vizsga és biztosítás

Műszaki vizsga és biztosítás

Írhatnám úgy is kéz a kézben járnak, hiszen mindkettő érvényességére szükség van, hogy közlekedhessünk a forgalomban. Egy pár évvel ezelőtti törvény módosításnak köszönhetően, változások történtek a rendszerben és már nem kötelező magunknál tartani a biztosítás igazolására történő dokumentumot, hiszen egy forgalmi ellenőrzés során a rendőr már elektronikusan lekérheti azt. De mi a helyzet a műszaki vizsgával? Sokan tévesen a mai napig keverik ugyanis a a műszaki vizsga és a biztosítás kapcsolatát!

 

Félreértések

Cikkem megírását a félreértések ihlették. Mivel napjainkban már egy közúti ellenőrzés során nem kötelező bemutatni a kötelező biztosítás érvényességét szolgáló dokumentumot az igazoltató rendőrnek (pl: csekkszelvényt) ezért sokan tévesen azt gondolják, hogy a műszaki vizsgára sem kell hozni az igazolást, hogy élő, érvényes kötelező biztosítás van érvényben a műszaki vizsgázó járművön. Az érvényes kötelező biztosítás ugyanis nem csak a közúti forgalomban való részvétel feltétele, de természetesen a sikeres műszaki vizsgáé is.

Változások, tervezetek

Tervben van, hogy a műszaki vizsga bázisokon dolgozó műszaki vizsga biztosok is megkapják azt a rendszert, melynek segítségével lekérdezhetik a biztosítás adatait, de jelenleg nem áll ez a rendelkezésünkre. Így szükséges minden műszaki vizsgára érkező autó tulajdonosnak magával hoznia a biztosítást igazoló dokumentumot, legyen az a csekkszelvény vagy a biztosító által küldött igazolás.

 

Milyen dokumentumokra van szükség a műszaki vizsgához?

Magánszemély esetén:

Műszaki_Vizsga_BiztosításA jármű eredeti forgalmi engedélye

Műszaki_Vizsga_BiztosításKötelező biztosításról szóló dokumentum (csekkszelvény vagy a biztosító által küldött igazolás)

Műszaki_Vizsga_BiztosításSzemélyi igazolvány

Műszaki_Vizsga_BiztosításTörzskönyv

Műszaki_Vizsga_BiztosításSzükség esetén meghatalmazás, két tanúval ellátva

 

Céges jármű esetén:

Műszaki_Vizsga_BiztosításA jármű eredeti forgalmi engedélye és törzskönyve

Műszaki_Vizsga_BiztosításKötelező biztosításról szóló dokumentum (csekkszelvény vagy a biztosító által küldött igazolás)

Műszaki_Vizsga_Biztosítás3 hónapnál nem régebbi cégkivonat

Műszaki_Vizsga_BiztosításAláírási címpéldány

Műszaki_Vizsga_BiztosításSzükség esetén meghatalmazás, két tanúval ellátva

 

Hozzászólnál? Tedd meg bátran itt a bejegyzés alatt!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blogbejegyzés Műszaki Vizsga
blog comments powered by Disqus