Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Műszaki vizsga előtt mit érdemes átnézni?

Szerző: Szeles Judit
2017. 10. 11. 10:20:01
Műszaki vizsga előtt mit érdemes átnézni?

Műszaki vizsgára készülsz? Érdekel, hogy hogyan kerüld el a sikertelen műszaki vizsgát? Mit érdemes már otthon átnézned az autódon a műszaki vizsga előtt? Listázom Neked a szükséges dokumentumok listáját. Készülj fel velem a műszaki vizsgára, és olvasd el műszaki vizsga előtt mit érdemes átnézni az autódon...

 

Szükséges dokumentumok a műszaki vizsga előtt

Kezdjük a legalapvetőbb kérdéssel: milyen dokumentumok szükségesek a műszaki vizsga előtt? Mit kell már otthon előre összekészíteni?

Műszaki-vizsga-előttA sikeres műszaki vizsga elengedhetetlen kelléke a jármű eredeti forgalmi engedélye, és törzskönyve.

Műszaki-vizsga-előttEmellett szükség van egy a kötelező biztosítást igazoló dokumentumra. Ez lehet akár csekkszelvény, akár utalási bizonylat, akár a biztosító által küldött igazoló kötvény is.

Műszaki-vizsga-előttMűszaki vizsgára a tulajdonos vagy üzembentartó viheti el a járművet. Amennyiben ez nem lehetséges, meghatalmazással bárki elintézheti a műszaki vizsgát. Fontos azonban megjegyezni, hogy mindig a műszaki vizsgát intéző személy személyes okmányaira van szükség. Ha meghatalmazott intézi a műszaki vizsgát, akkor a meghatalmazott személyigazolványára és lakcímkártyájára lesz szükség.

Ha a szükséges okmányok listáját kipipálhatjuk nézzük át kicsit konkrétabban...

 

Mi a helyzet a műszaki vizsga előtt álló autóval?

Műszaki-vizsga-előttKezdjük az üvegekkel. Gyakori kérdés: fóliázott autó átmegy a műszaki vizsgán? Amennyiben a fólia megfelel az előírásoknak, és ezt a szükséges dokumentummal (műbizonylattal) igazolni lehet, akkor igen.

Azonban fontos tudni a fólia használatnak szigorú feltételei vannak, mint például:

 • Az első szélvédőnek minimum 75% fényáteresztő képessége kell legyen,
 • A vezető ülés melletti ablakoknak pedig minimum 70%.
 • Fényvisszaverő tulajdonsága nem lehet a fóliának.

A fólia meglétét be lehet jegyeztetni a forgalmi engedélybe, de ez nem kötelező! A sikeres műszak vizsgának csupán a műbizonylat megléte a feltétele.

A fólia mellett akár egy kőfelverődéssel is akadhat gondunk a műszaki vizsgán, ha ez a látótérben van és/vagy akár már tovább is repedt.

 

Műszaki-vizsga-előttNézzük át a kerekeket is a műszaki vizsga előtt!

Egy tengelyen azonos méretű és mintázatú abroncsnak kell lennie. Tengelyenként a mintázat lehet különböző, a méret nem. Az évszak szerinti gumik nem feltételei a sikeres műszaki vizsgának, ezt nem nézik a műszaki vizsga biztosok. Annál inkább fontos, hogy a minimum 1,6 mm mélység meglegyen az abroncs mintázatában. Ezt könnyedén ellenőrizheted otthon is! Illetve ügyelj rá, hogy műszaki vizsga előtt, be legyen állítva a megfelelő légnyomás is az abroncsokban!

felni akkor szokott gondot okozni a műszaki vizsgán, ha nem gyári. Ilyen esetben műbizonylattal kell igazolni a jogos használatot.

 

Műszaki-vizsga-előttlámpákat is érdemes átvizsgálni a műszaki vizsga előtt! Az első és legfontosabb kérdés: minden lámpa megfelelően működik? A lámpaburák nem töröttek, repedtek? Ezek ugyanis mind feltételei a sikeres műszaki vizsgának. Xenon csak akkor lehet az autóban, ha gyári. Utólagosan beszerelésű xenont szinte lehetetlen műszaki vizsgáztatni, mert nagyon szigorú feltételei vannak.

 

Műszaki-vizsga-előttMég mindig van mit vizsgálni műszaki vizsga előtt az autó külsején...nézzük át a karosszériát is! Apróbb horpadások, karcolások, esetleges rozsdásodások mindaddig nem okoznak gondot a műszaki vizsgán ameddig csak esztétikai problémát jelentenek. Ha nagyobb felületről van szó, ami akár már műszaki problémához vezethet eredményezhet sikertelen műszaki vizsgát.

Színeltérés kapcsán továbbra is helytálló az egyharmados arány. Vagyis mindaddig még az autónk kétharmada megegyezik a forgalmiban szereplő színnel nem kötelező jegyeztetnünk a forgalmiba a szín változást. Azonban ha már az egyharmad résznél nagyobb felületen történt színváltoztatás, akkor az forgalmiba való jegyzést követel. Az árnyalatváltozás nem számít, csak a konkrét színeltérés.

 

Műszaki-vizsga-előttÉrdemes belülről is áttekinteni az autót műszaki vizsga előtt:

 • biztonsági övek megfelelően működnek?
 • A biztonsági öveknek a csatlakozási pontjai megfelelően működnek, a helyükön vannak?
 • Az ülések rögzítése stabil?
 • műszerek problémamentesen működnek?
 • Lábfék/ kézifék megfelelően működik?
 • Érvényes elsősegély csomag van az autóban?

Ezek ugyanis mind feltételei a sikeres műszaki vizsgának.

 

Műszaki-vizsga-előttGyakori felszerelések, melyek szintén extra körültetést igényelnek a műszaki vizsga előtt:

Ha az autónkra vonóhorgot szereltettük, és még nem jegyeztettük be a forgalmiba, akkor készüljünk fel rá, hogy kérni fogják a vizsgán a felszerelési nyilatkozatot, és ha nem "E" jóváhagyási jelzésű vonóhorgot vásároltunk, hanem például "H"-sat akkor a műbizonylatot is! "E" jóváhagyási jelzés esetén nem kell a műbizonylat.

Sportkipufogó és sportkormány esetében is szükséges igazolni a jogszerű használatot műbizonylattal!

 

Ha kész vagyunk az otthoni átvizsgálással a következő okok miatt szükséges bejelentkezni előzetes átvizsgálásra:

 1. A weboldalon szereplő műszaki vizsga állomásoknál ez nem jár felárral, hiszen benne van a feltüntetett műszaki vizsga díjakban!
 2. Az előzetes átvizsgáláson a fentieken túl speciális eszközökkel, műszerekkel nézzük át autódat, melyet a műszaki vizsgán is átnéz a vizsgabiztos.
 3. Beállítják fényszóróidat, szemrevételezik a futóművet, a csapágyat, gömbfejeket.
 4. Próbapadon tesztelik a fékeket, lengéscsillapítókat.
 5. Nem szükséges többször elvinned az autód, hiszen az előzetes átvizsgálás közvetlenül megelőzi a műszaki vizsgát!

Ezek után pedig nincs más dolgod, mint átvenni a frissen, sikeresen műszaki vizsgázott autódat!

 

Műszaki vizsga előtt állsz?

Válaszd ki, hogy melyik városunkban/kerületünkben szeretnél műszaki vizsgáztatni:

Műszaki vizsga

Tartalomhoz tartozó címkék: Műszaki Vizsga Blogbejegyzés
blog comments powered by Disqus