Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Lejárt a műszaki vizsga...mi a teendő?

Szerző: Szeles Judit
2014. 12. 08. 00:00:00
Lejárt a műszaki vizsga...mi a teendő?

Ha már megtörtént a baj...hogyan lehet helyesen eljárni, ha későn vesszük észre, hogy lejárt autónk műszaki vizsga érvényessége? Mennyi időnk van, hogy elmenjünk műszaki vizsgáztatni? Mi az az útvonalengedély, és mikor szükséges? Na, és mennyi a bírság összege, ha valaki lejárt műszakis autót vezet? Minden kérdésre válaszolunk, csak olvass tovább...

Gyakori tévhit - 30 napos hosszabbítás

Szinte minden héten érkezik egy olyan kérdés, hogy valóban hosszabbítható 30 nappal a műszaki vizsga érvényessége? Nem büntetnek a lejárat után egy igazoltatáskor? Valóban hoztak egy 30 napos változtatást a műszaki vizsga érvényességét illetően 2012 nyarán,de ez a módosítás nem a hosszabbításra, csak az előre hozatalra vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a műszaki érvényesség lejárta előtt 30 napon belül műszaki vizsgáztatsz, a forgalmiban szereplő érvényességi időtől fogják számolni a +2 év műszaki érvényességet. Annak érdekében, hogy ne kopjon a műszaki érvényességed, ne kelljen kapkodni a műszaki vizsgáztatással.

 

Mekkora a bírság?

Lejárt műszaki vizsga esetén a bírság mértéke 20.000 Ft-tól 60.000 Ft-ig terjedhet, annak függvényében, hogy mennyi ideje járt le az érvényesség.

 

Mekkora a bírság, ha lejárt a műszaki vizsga?

Lejárt műszaki vizsga esetén a bírság mértéke a műszaki vizsga lejáratának idejétől függ:

lejárt_műszaki_vizsgaHa a műszaki vizsga érvényessége több, mint 3 hónapja, de kevesebb, mint 6 hónapja járt le:

  • Helyszíni bírság mértéke: 20.000 Ft
  • Pénzbírság mértéke: 40.000 Ft

lejárt_műszaki_vizsgaHa a műszaki vizsga érvényessége több, mint 6 hónapja, de kevesebb, mint 12 hónapja járt le:

  • Helyszíni bírság mértéke: 25.000 Ft
  • Pénzbírság mértéke: 50.000 Ft

lejárt_műszaki_vizsgaHa a műszaki vizsga érvényessége több, mint 12 lejárt:

  • Helyszíni bírság mértéke: 30.000 Ft
  • Pénzbírság mértéke: 60.000 Ft

 

Mekkora a bírság összege, ha kevesebb, mint 3 hónapja járt le a műszaki vizsga?

Ez esetben kiemelt közlekedési szabálysértésről beszélünk, és, mint a szabálysértések esetében, nem fix áras a kiszabható bírság összege. A helyszíni bírság mértékéről az igazoltató rendőr dönt az igazoltatás során. A helyszínen kiszabható pénzbírság legalacsonyabb értéke 5.000 Ft, a legmagasabb pedig 150.000 Ft.
 

Mit tehetsz, ha későn vetted észre, hogy lejárt a műszaki vizsga érvényességed?

Kérj minél előbb időpontot műszaki vizsgára! Kezdd el már most a keresést, használd weboldalunkat a megfelelő műszaki vizsga bázis kiválasztásához!
Ha ez megvan, és tudod a kitűzött műszaki vizsga napot, akkor be kell menned az okmányirodába, és kérni egy útvonalengedélyt.
 

Az útvonalengedély

Fontos tudnod, hogy csak a tulajdonos, vagy az ő meghatalmazottja igényelheti az okmányirodában. Szükséges hozzá az eredeti forgalmi és a kötelező gépjármű biztosítást igazoló dokumentum (pl: csekkszelvény). A díja 3.500 Ft, és azt a célt szolgálja, hogyha a Te autódon lejárt a műszaki vizsga, el tudjál menni a műszaki vizsga bázisra meghosszabbítani azt. Egy esetleges igazoltatáskor bemutathatod a rendőrnek is, nem fog megbírságolni a lejárt műszaki vizsga érvényesség miatt.

 

Lejárt műszaki vizsga meghosszabbítása

Gyakori kérdés, hogy felárral jár-e a műszaki vizsga, ha annak érvényessége már lejárt. Nem, semmilyen bírsággal nem jár a műszaki vizsga bázison, ha lejárt érvényességet hosszabbítanak meg. Ha megtörtént a baj, és későn vetted észre, hogy lejárt autód műszaki vizsga érvényessége, arra figyelj, hogy útvonalengedély nélkül ne közlekedj vele a következő műszaki vizsga időpontjáig!

 

Zéró tolerancia

Sokan nincsenek tisztában vele, de Magyarországon - ellentétben példának okáért Ausztriával - zéró tolerancia van a műszaki érvényességet illetően. Hiába csúszik át valaki éppen hogy a következő napba, ha lejárt a műszaki vizsga érvényesség már éjfél után büntetnek érte egy igazoltatás során. 

 

Hogyan tovább?

Kérj minél előbb időpontot műszaki vizsgára!

Műszaki vizsga

 

További kérdésed lenne? Tedd fel bátran itt a cikk alatt, és válaszolok rá!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blogbejegyzés Műszaki Vizsga
blog comments powered by Disqus