Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Gépjármű adó, súlyadó, teljesítmény adó

Szerző: Szeles Judit
2014. 07. 16. 00:00:00
Gépjármű adó, súlyadó, teljesítmény adó

Miután autó tulajdonosokká válunk többféle adófizetési kötelezettségeink keletkeznek. Napi kérdéseink egyike, - az ügyfélszolgálatra érkezettek közül -, hogy milyen adókra kell számítani autótulajdonosként és mennyibe kerülnek ezek. Tegyük most tisztába, hogy mikor kell vagyonszerzési illetéket fizetni. Mi a különbség a gépjármű adó, a teljesítmény adó és a súlyadó között!

Vagyonszerzési illeték

Kezdjük a járművásárlás utáni legelső adófizetéssel, a vagyonszerzési illetékkel. Akkor kell fizetni, ha tulajdonjogot szerzünk egy jármű felett. Vagyis akkor is vagyonszerzési adót szab ki az okmányiroda, ha nem helyezzük forgalomba a járművet, de a tulajdonunkba kerül, például egy adás-vételi szerződéssel. Kiszámítása egyszerű, a jármű teljesítményétől és életkorától függ...hamarosan közzéteszem egy következő cikkemben!

 

Súlyadó

Hosszú évek óta, egész pontosan 2007. január 1. óta nem kell fizetni eme adófajtát személyautók esetében, ám a köznyelven tévesen a mai napig használják. 2007 előtt ez volt a gépjármű adó, és a forgalmi engedélybe bejegyzett önsúly alapján kellett fizetni. Fontos azonban megjegyezni, hogy a teherautók körében a mai napig életben van a súlyadó.

 

Gépjármű adó

2007.január elsején lépett életbe a személyautók körében, felváltva a súlyadót. A köznyelvben "teljesítmény adónak" nevezik, ugyanis ellentétben a súlyadóval itt nem a gépjármű tömege alapján kellett fizetni, hanem a jármű teljesítménye adja meg az adó mértékét.

 

Hogyan számolható ki a gépjármű adó, az úgynevezett teljesítmény adó?

Az adó mértékét a forgalmi engedélybe bejegyzett teljesítmény kW-ban mért értéke és a gépjármű gyártási évétől eltelt idő határozza meg. Minél idősebb a jármű, annál kedvezőbb a Ft/kW fizetési kötelezettség.

 

A gépjármű adó mértéke 2010. január 1.-jétől:

gépjárműadó_számítás

Milyen gyakran kell teljesítmény adót fizetni?

Évente kétszer, az első fizetés március 15.-ig kell megérkezzen, a második szeptember 15.-ig.

 

Mi a helyzet új autó vásárlás esetén?

Amennyiben első magyar forgalomba helyezés történik (külföldről behozott jármű esetében vagy teljesen új autó kapcsán) akkor már a következő hónaptól kell törtarányosan fizetni a teljesítmény adót, ha használt járművet vásárolunk Magyarországon, akkor csak a következő év január elsejétől kell fizetni.

 

További kérdésed lenne? Tedd fel bátran itt a cikk alatt, és válaszolok rá!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blogbejegyzés
blog comments powered by Disqus