Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Egyedi rendszámtábla, egyéni rendszámtábla

Szerző: Szeles Judit
2015. 12. 02. 00:00:00
Egyedi rendszámtábla, egyéni rendszámtábla

Mi a különbség  az egyedi és az egyéni rendszámtábla között? Sokan nem tudják, ezért legfrissebb cikkünkben most összegezzük ezt. Többen kérdeztétek mát tőlünk, hogy kik igényelhetnek egyéni, egyedi rendszámtáblát? Mennyibe kerülnek ezek a rendszámok? Milyen egyéb hasznos tudnivaló van róluk? Olvass tovább, és minden kérdésre válaszolunk...

Mi a különbség az egyedi és az egyéni rendszámtábla között?

A karakterek elosztása és az ára. Az egyedi rendszám karaktereinek számából eredően feltűnőbb, hiszen 4+2 vagy 5+1-es elosztású. Vagyis két lehetőségben igényelhető: 4 betű +2  szám, 5 betű + 1 szám.

Az egyéni rendszám lényegében egy szabadon válaszható 3+3-as elosztású, egyénileg legyártott rendszámot jelent. Első ránézésre megegyezik a hagyományos rendszámokkal, általában akkor okoz feltűnést, ha a kezdő karakter az ABC-nek egy olyan betűje, ahol még nem tart a rendszámkiadás. (Cikkünk megírásának pillanatában a legfrissebb rendszámok "N" karakterrel kezdődnek.)

A karakter elosztás mellett a másik jelentős különbség az ár. Az egyedi rendszámtáblák legyártatása, kiadása és engedélyeztetése 2009 óta 435.000 Ft, az egyéni rendszámtábláké pedig 112.450 Ft.

 

Mik az igénylés feltételei?

Első körben engedélyeztetni kell a választott rendszám kombinációt a Nemzeti Közlekedési Hatósággal. A gyártási és kiadási engedélyt le kell adni az okmányirodában, ahol ezért cserébe adják ki a csekket a fent már megnevezett összegekről. Ha ennek befizetése megtörtént, akkor megkezdődik az egyéni, egyedi rendszám legyártása. Az átfutási ideje az egész procedúrának körülbelül 2-4 hét.

 

Milyen dokumentumok szükségesek hozzá?

Egyedi rendszámtábla, egyéni rendszámtáblaA jármű eredeti forgalmi engedélye
Egyedi rendszámtábla, egyéni rendszámtáblaA régi rendszámtáblák
Egyedi rendszámtábla, egyéni rendszámtáblaMagánszemély esetében személyes okmányok (személyigazolvány, lakcímkártya, adókártya)
Egyedi rendszámtábla, egyéni rendszámtáblaCég esetében 3 hónapnál nem régebbi cégkivonat, aláírási címpéldány és szükség esetén meghatalmazás

 

Szükséges-e megújítani az egyéni, egyedi rendszámot?

Nem szükséges. Elegendő egyszer kiváltani, örök életre szól.

 

Mi történik az egyéni, egyedi rendszámmal, ha eladjuk az autót?

Az egyéni, egyedi rendszámok személyhez és nem autóhoz kötődnek, így az autó eladásakor maradnak az eladónál. A gyakorlatban általában ki szokták kérni az úgynevezett sorozat rendszámot (hagyományos rendszámot) eladás előtt az autóra. De előfordul, hogy rendszám nélkül árulják a tulajdonosok az autót.

 

Egyéni kereső az egyedi rendszámoknak

Az egyéni rendszámokat - a hagyományosokhoz hasonlóan - csak egy autóra adják ki. Ezért, ha egyéni vagy egyedi rendszámot szeretnék első körben le kell ellenőriztetni a hatóságnál, hogy létezik-e már az adott rendszám.

Néhány független weboldal is épít adatbázist, ahol lehet keresgélni az egyéni rendszámok között. Pl: itt: rendszam.fuge.hu

Kapcsolódó jogszabály: 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet

 

További kérdésed lenne? Tedd fel bátran itt a cikk alatt, és válaszolok rá!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blogbejegyzés egyéni rendszám
blog comments powered by Disqus