Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Változik a műszaki vizsga

Szerző: Szeles Judit
2018. 02. 26. 12:26:06
Változik a műszaki vizsga

3 fontos változás történik a műszaki vizsga kapcsán. A változások érintik a műszaki vizsga menetét, a műszaki vizsgabiztosokra vonatkozó előírásokat, és a külföldről behozott járművek műszaki vizsga érvényességének igazolását. Részletezem most ezeket a változásokat...

 

Hogyan változik a műszaki vizsga menete?

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály módosítás kapcsán ezentúl az alábbiak szerint kell kategorizálni a műszaki vizsga során észlelt hibákat:

Műszaki-Vizsga-VáltozásKisebb hiba: a jármű biztonságát vagy a környezetterhelést jelentősen nem befolyásoló kisebb hiányosságok, valamint az előírásoktól való egyéb kisebb eltérések.

Műszaki-Vizsga-VáltozásKomoly hiba: a jármű biztonságát vagy a környezetterhelést befolyásoló, illetve a közúti forgalom többi résztvevőjét veszélyeztető jelentős hiányosságok vagy az előírásoktól való egyéb jelentősebb eltérések.

Műszaki-Vizsga-VáltozásVeszélyes hiba:  a közúti biztonságra közvetlen és azonnali veszélyt jelentő vagy a környezetterhelést befolyásoló veszélyes hiányosságok.

 

Mikor szükséges újabb műszaki vizsga?

Műszaki-Vizsga-VáltozásKisebb hiba esetén a műszaki vizsga során a jármű állapota megfeleltnek tekinthető, nem kell újból műszaki vizsgáztatni. 

Műszaki-Vizsga-VáltozásKomoly hiba esetén úgy kell tekinteni, hogy a jármű a műszaki vizsgán nem felelt meg. Ebben az esetben első vizsgálatot követő 2 hónapon belül ismételt műszaki vizsga szükséges.

Műszaki-Vizsga-VáltozásVeszélyes hiba esetén a forgalmi engedélyt érvényteleníteni kell, újabb műszaki vizsga szükséges.

Hol lehet újra vizsgáztatni?

Komoly és veszélyes hiba esetén nem kell a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz menni műszaki vizsgáztatni, elegendő egy hagyományos műszaki vizsga, bármely a Nemzeti Közlekedési Hatósággal szerződött vizsga állomáson.

 

Hogyan változnak a műszaki vizsgabiztosokra vonatkozó előírások?

Nem vehet részt a műszaki vizsga során olyan műszaki vizsgabiztos, akinek a vizsgált jármű saját vagy hozzátartozója tulajdonában vagy üzemeltetésében van.

 

Mi változik a külföldről behozott autók műszaki vizsga érvényessége kapcsán?

A 2018. május 20-a után végzett honosítási eljárások során a műszaki vizsgálatok igazolására a „Műszaki vizsgálati bizonyítvány”-t is be kell mutatni, azokon az autókon, melyek műszaki vizsgája 2018.05.20.-án után történt. Ezzel az igazolással lehet bizonyítani a behozott autó külföldi műszaki vizsga érvényességét. Ennek hiányában is forgalomba lehet helyezni a járművet, de nem lehet honosítani a külföldi műszaki vizsga érvényességet, így egyedi forgalomba helyezésre van szükség.

 

Figyelem! 

Tévhitek terjengenek a külföldről behozott autók műszaki vizsgája kapcsán! Te is olvastad már más oldalakon, hogy 2018.05.20. után nem lehet behozni külföldről lejárt okmányos járművet?

EZ NEM IGAZ! Ugyanis egyedi forgalomba helyezéssel azokat az autókat is forgalomba lehet helyezni, melynek vizsgája 2018.05.20. után járt le, ahogyan a fenti bekezdésben is olvashatod.

 

 

 

 

Forrás: 2/2018 NFM rendelet

blog comments powered by Disqus