Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Saját autó honosítása külföldről

Szerző: Szeles Judit
2017. 03. 26. 19:22:51
Saját autó honosítása külföldről

Pár cikkben már említést tettem arról, hogy hogyan történik a saját autó honosítása külföldről, de önálló cikk témát mind ezidáig nem érdemelt. Viszont mivel többen kérdeztétek, hogy hogyan zajlik a saját autó honosítása, miben más, mint a direktbe történő külföldi autóvásárlás, úgy döntöttem egy önálló cikket szentelek a saját autó honosítása témának...

 

Mi a különbség a direktbe történő külföldi autó vásárlás és a saját autó honosítása kapcsán?

Az első és legfontosabb különbség a tulajdonszerzés. Hiszen saját autó honosítása esetén, ez lényegesen hamarabb történik, mint direktbe vásárláskor.

Amennyiben külföldön is használjuk a járművet, akkor átíratjuk azt - a nevünkre fog szólni a külföldi forgalmi. Itt fontos megemlíteni, hogy a külföldi rendszám birtokláshoz, ahhoz hogy egy külföldi jármű legyen a nevünkön általában (az adott ország jogszabályainak függvényében) bejelentett, külföldi állandó lakcím szükséges.

Tehát ott tartunk, hogy van egy külföldi rendszámos autó a nevünkön, amit pl: hazaköltözés okán honosítani szeretnénk.

 

Saját autó honosításához, a magyar rendszámhoz elengedhetetlen...

  • Állandó, bejelentett magyar lakcím,
  • Magyar adókártya,
  • Személyigazolvány.

 

Milyen okmányok szükségesek saját autó honosításához, a jármű kapcsán?

Mindenképpen egy külön pontot szerettem volna ennek a kérdésnek szentelni, ugyanis az egyik leggyakoribb félre értés a saját autó honosítása kapcsán az adás-vételi szerződés kérdése:

Akkor ugyanis, ha saját autót honosítunk, vagyis már a külföldi forgalmi is a nevünkre szól, nem kell bemutatni adás-vételi szerződést!

Kétnyelvű adás vételi szerződésre akkor van szükség, ha a külföldi forgalmi nem a mi nevünkre szól - ergo direktbe vásárolunk egy külföldi autót magyarországi forgalomba helyezés céljából.

 

A tulajdonos igazolási lánccal ugyanez a helyzet: Saját autó honosításakor nincs rá szükség, hiszen a mi nevünkre szól a külföldi forgalmi - nem változik a tulajdonjog.

 

Ami feltétlen szükséges a saját autó honosításához...

Saját_Autó_Honosítása_KülföldrőlA külföldi névre szóló forgalmi,
Saját_Autó_Honosítása_KülföldrőlÉs ha van az adott külföldi országban törzskönyv, akkor az is kell. (Nem minden országban van.)

 

Miben különbözik az eljárás saját autó honosításakor?

A forgalomba helyezés ugyanúgy 3 lépcsőből áll:

Saját_Autó_Honosítása_Külföldről1. Nemzeti Közlekedési Hatóság
Saját_Autó_Honosítása_Külföldről2. Vámhivatal
Saját_Autó_Honosítása_Külföldről3. Okmányiroda
 
+1 Saját_Autó_Honosítása_Külföldről4. Eredetiségvizsgálat. 2018.01.01.-én változott a jogszabály! Az aktuális híreket az eredetiségvizsgálatról külföldi járművek esetén itt olvashatod!

 

Lényeges különbség az ügyintézésben nincsen.

 

Mennyivel olcsóbb a saját autó honosítása?

Ennek a kérdésnek szintén szerettem volna egy külön bekezdést írni, ugyanis a dokumentumok mellett ez a másik leggyakoribb kérdés:

Saját_Autó_Honosítása_Külföldről"Kedvezőbb-e a saját autó honosítása, mint a direktbe történő külföldi autó forgalomba helyezése?"

A válasz lényegében nem. A műszaki szemle/vizsga díja a jármű műszaki érvényességétől függ, a regisztrációs adó pedig csak a jármű paramétereitől függ. Emellett az okmányirodai költségek is előre meghatározottak, az egyetlen amin spórolni tudunk a vagyonszerzési illeték, amennyiben 2014 előtt szereztük a tulajdonjogot. A 2014.01.01. után vett autókra ugyanis vagyonszerzési illetéket kell fizetni, forgalomba helyezéskor.

 

 

+ Szakértői tipp:  Fontos tudnod, hogy mindaddig adóköteles maradsz a jármű után külföldön, ameddig nem vonod azt ki kint a forgalomból. Így a legkedvezőbben úgy jársz, hogyha a magyar forgalomba helyezés előtt, kivonod a külföldi forgalomból a járművet - ideiglenesen, - kikéred rá az ideiglenes rendszámot külföldön, és itthon, még a külföldi műszaki vizsga érvényességi ideje alatt elkezded a honosítást. Így nem kell egyedi forgalomba helyezést, és vizsga díjat fizetned, elegendő befizetned a műszaki szemle díját!

 

Intézd el a jármű forgalomba helyezését velünk...sorszám és sorban állás nélkül!

Bízd ránk a fárasztó ügyintézést...

  • Ha szeretnéd, hogy akár 24 óra alatt elintézzük helyetted a forgalomba helyezést...
  • Ha szeretnéd elkerülni a sikertelen forgalomba helyezést...
  • Ha nem szeretnéd a jól megérdemelt szabadnapjaidat sorban állással és macerás hatósági ügyintézéssel tölteni...

Akkor bízd ránk a forgalomba helyezést, Budapesten akár 24 óra alatt végzünk a teljes ügyintézéssel!

Kattints ide a részletekért:

Honosítás ügyintézés akár 24 óra alatt

 

További kérdésed lenne? Tedd fel bátran itt a cikk alatt, és válaszolok rá!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blogbejegyzés Honosítás
blog comments powered by Disqus