Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Oda a plug-in hibridek zöld rendszáma?

Szerző: Szeles Judit
2023. 10. 10. 12:00:34
Oda a plug-in hibridek zöld rendszáma?

Egy minisztériumhoz került tervezet szerint megvonnák a zöld rendszámot és elvennék a kedvezményeket a plug-in hibrid autótulajdonosoktól - írta meg a telex.hu egy a birtokukba került előterjesztés alapján. Mit jelent ez a plug-in hibrid autótulajdonosok számára? Mi indokolja a tervezet létrejöttét, és mi történik, ha elfogadják azt? Olvass tovább a részletekért...

PlusInZöldRendszám

Kép forrása: Innovációs és Technológiai Minisztérium

 

Kiket érint a tervezett változtatás?

Nem az első tervezet, ami a Minisztériumhoz került, és elvenné a plug-in hibridek zöld rendszámát, azonban most először szerepel a tervezetben, hogy nem csak az új forgalomba helyezésekre vonatkozik a változtatás, hanem a már forgalomba helyezett járművekre is. A már forgalomba lévő plug-in hibridesek zöld rendszámát a következő műszaki vizsga után cserélnék hagyományosra.

A 74 ezer magyar forgalomban lévő zöld rendszámból ez 33 ezer zöldrendszámos járművet érint - amennyiben a változtatás érinti az úgynevezett hatótáv növelővel (range extenderrel) ellátott villanyautókat is.

 

Milyen kedvezményektől esnek el a plug-in hibridesek?

Amennyiben a tervezet elfogadásra kerül a plug-in hibridesek elesnek a zöld rendszámhoz tartozó kedvezményektől, mint:

PlugInZöldRendszám Ingyenes közterületi parkolás (ahol ez még jár),

PlugInZöldRendszám Megszűnik számukra a vagyonszerzési illetékmentesség,

PlugInZöldRendszám Elesnek a gépjármű adó és cégadó mentességtől,

PlugInZöldRendszám És regisztrációs adó fizetési kötelezetté válnak a jövőben honosított járművek tulajdonosai.

 

Mi indokolja a tervezet létrejöttét?

A tervezet az európai Transport & Environment szervezet álláspontját követné, miszerint a plug-in hibridek nem hozzák azt az elvárt környezetvédelmi elvárást, amit a gyártó megcélzott. A jellemző tulajdonosi hozzáállás nem tükrözi azt a gyártói perspektívát, amivel a plug-in hibrideket létrehozták. Sajnos sokan nem töltik megfelelően a mindennapos használat során a plug-in hibridek akkumulátorát. Lemerített akkumulátorral azonban a mért károsanyag kibocsájtás közelébe sem ér a gyártó ártál meghatározott értékeknek. Akár öt-hétszerese is lehet annak.

 

Csökkeni fog a plug-in hibridek értéke a tervezet elfogadása után?

A tervezet elfogadása mindenképpen értékcsökkenéssel jár, hiszen sokan nem (csak) környezetvédelmi okokból vásároltak plug-in hibrid működésű járművet, hanem a hozzá tartozó kedvezmények miatt. Szakértők szerint az a plug-in hibrid, ami ma 10 millió forintot ér, a tervezet elfogadása után várhatóan 8,5 millió forintra csökken vissza.

Forrás:telex.hu

 

Mi a véleményed a plug-in hibridek zöld rendszámáról? Írd meg itt kommentben a bejegyzés alatt!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blogbejegyzés
blog comments powered by Disqus