Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mobil eredetiségvizsgálat...mit ír a jogszabály?

Szerző: Szeles Judit
2017. 11. 06. 14:28:03
Mobil eredetiségvizsgálat...mit ír a jogszabály?

Bár több, mint 7 éve változott a jogszabálya mai napig él a "mobil eredetiségvizsgálat" kifejezés a köztudatban. Nézzük mit ír a jelenleg is érvényes jogszabály a mobil eredetiségvizsgálat kapcsán...

 

mobil_eredetiségvizsgálatMit jelent a mobil eredetiségvizsgálat?

2010 előtt lehetőség volt rá, hogy bárhol elvégezzenek egy eredetiségvizsgálatot, egy mozdítható eredetiségvizsgáló állomás segítségével. Innen a "mobil" kifejezés. Vagyis akár házhoz jött az eredetiségvizsgálat.

 

mobil_eredetiségvizsgálatHogyan működött a mobil eredetiségvizsgálat?

A vizsgálat nem volt helyhez kötve, ugyanis egy olyan speciális gépjárművel végezték, mely rendelkezett egy olyan számítógéppel, ami helyettesíteni tudta a fix helyen történő vizsgálatot. Egy alkalmazás segítségével részletes eredményt tudott adni a vizsgálandó járműről. A vizsgálat végeztével az adatokat az interneten továbbították az eredetiségvizsgálati központnak.

 

mobil_eredetiségvizsgálatMit ír a jogszabály?

301/2009. (XII. 22.) Korm. rendelet  2. § (4) szerint:

"A járművet előzetes eredetiségvizsgálat céljából a vizsgálóállomáson kell bemutatni."

A jogszabály életbe lépésének ideje: 2010.04.01. Fontos megjegyezni, hogy ez a jogszabály a mai napig is érvényben van, vagyis cikkem megírásának pillanatában CSAK eredetiségvizsgáló állomásokon lehet vizsgálatot végeztetni.

 

mobil_eredetiségvizsgálatMiért szűnt meg a mobil eredetiségvizsgálat?

A kormány ezzel próbálta csökkenteni a gépjármű lopások, hamisítások számát. Állításuk szerint, ha az eredetiségvizsgálat helyhez kötött, sokkal könnyebb annak valódiságát ellenőrizni.

 

mobil_eredetiségvizsgálatKiket érintett a mobil eredetiségvizsgálat megszűnése?

Bár mára már beletörődtek és alkalmazkodtak az eredetiségvizsgáló állomások a helyhez kötés rendszeréhez, fontos tudni, hogy a mobil eredetiségvizsgálat eltörlése, 2010 áprilisában igen nagy változásokat eredményezett köreikben. A rendelet születése előtt ugyanis az eredetiségvizsgálatok több, mint fele mobil volt!

 

mobil_eredetiségvizsgálatValóban csökkent a gépjármű lopások száma a mobil eredetiségvizsgálat megszűnése óta?

vezess.hu statisztikája szerint 2010-ben volt egy apróbb csökkenés a gépjármű lopások körében, ez a tendencia aligha folytatódott a következő években:

 

mobil_eredetiségvizsgálatAlternatíva: hozom-viszem

Amennyiben nem tudod megoldani, hogy elmenj az eredetiségvizsgáló állomásra, azonban a vizsgálatra feltétlen szükséged van, jó ha tudod, hogy bizonyos eredetiségvizsgáló állomásaink vállalnak úgynevezett "hozom-viszem" szolgáltatást. Vagyis szükség esetén elmennek a járműért, hogy az eredetiségvizsgáló állomásra vigyék azt. Majd a vizsgálat végeztével vissza is viszik hozzád a járművet.

 

mobil_eredetiségvizsgálatEredetiségvizsgálatra lenne szükséged?

Itt találod a legmegbízhatóbb eredetiségvizsgáló állomásokat, válaszd ki, hogy hol szeretnéd, hogy történjen az eredetiségvizsgálat, és kérj időpontot!

Eredetiségvizsgálat

 

 

Szólj hozzá a témához itt a cikk alatt!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blogbejegyzés Eredetiségvizsgálat
blog comments powered by Disqus