Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Külföldi autóvásárlás buktatói...mire figyeljünk?

Szerző: Szeles Judit
2017. 03. 26. 14:35:25
Külföldi autóvásárlás buktatói...mire figyeljünk?

Külföldről vásárolnál autót, de bizonytalan vagy? Érdekelne, hogy mire érdemes különösen odafigyelni, hogy elkerüld a külföldi autóvásárlás buktatóit? Mik lehetnek az első magyar forgalomba helyezés buktatói, milyen apró tényezőkön csúszhat el a honosítás, melyeket már a vásárlás pillanatában kiküszöbölhetsz? Összegyűjtöttem Neked mindezeket az alábbi írásomban. Csak olvass tovább...

Nem véletlenül az egyik leggyakoribb kérdés, mely beérkezik ügyfélszolgálatunkra a külföldi autók forgalomba helyezése kapcsán, hogy "milyen dokumentumok szükségesek a honosításhoz"? A honosítás kapcsán az egyik leggyakoribb hiba, hogy nem felelnek meg a behozott jármű dokumentumai, így nem adja ki az okmányiroda a rendszámot. Általánosságban elmondható, hogy szükséges beszerezni...

Külföldi autóvásárlás buktatóiA jármű, eredeti (!), külföldi forgalmiját,
Külföldi autóvásárlás buktatóiHa az adott országban van törzskönyv, akkor abból is szükség van az eredeti példányra,
Külföldi autóvásárlás buktatóiMindezek mellett szükség van egy kétnyelvű adás-vételi szerződésre is.
Külföldi autóvásárlás buktatóiSőt, ha az eladó cég, akkor számla is kell a vásárlásról.

 

Milyen problémák lehetnek az adás-vételi szerződéssel? Pontosan milyen is legyen a szerződés?

 

Külföldi autóvásárlás buktatói1. Az adás-vételi szerződés MINDIG legyen kétnyelvű, külföldi autók esetében!

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy csak egy nyelven kötnek a szerződő felek adás-vételi szerződést. Nem számít, hogy az eladó magyar állampolgár, vagy Magyarországon történik a vásárlás, az adás-vételi szerződés minden olyan esetben két nyelven kell, hogy íródjon, ha a jármű külföldi országban van vagy volt forgalomba helyezve legutóbb, és Magyarországon szeretnénk azt honosítani.

+ Szakértői tipp: Ha elmulasztod két nyelven kötni az adás-vételi szerződést igen drága lehet a fordítás, hiszen csak hivatalos fordító irodában teheted azt meg!

 

Külföldi autóvásárlás buktatói2. Ausztriából hoznál be autót? Jól nézd meg a forgalmit!

Ugyanis gyakori hiba, hogy a forgalminak csak az egyik részé áll rendelkezésre honosításkor. Pedig az okmányiroda mindkettőt kéri. Így, ha osztrák autót szeretnél forgalomba helyezni, tudnod kell, hogy szükséges az eredet forgalmi engedély hozzá, beleértve a TEIL 1 és TEIL 2 dokumentumot is.

 

Külföldi autóvásárlás buktatói3. Törzskönyv megvan?

Nem minden országban van törzskönyv, ez tény. Azonban tudnod kell, hogyha olyan országból szeretnél behozni járművet, ahol van törzskönyv, mint például Magyarországon is, akkor szükséged lesz az eredeti példányra is, honosításkor. Az okmányiroda ugyanis ugyanúgy kérni fogja, mint a forgalmi engedélyt.

 

Külföldi autóvásárlás buktatói4. Tulajdonosi lánc igazolása

Külföldről behozott járművek esetében, ha cég az eladó, akkor igazolni kell a tulajdonosi láncot. Vagyis amennyiben kereskedőtől vásárolunk járművet, akkor az okmányiroda kér egy a kereskedés által kiállított dokumentumot, miszerint hogyan került hozzájuk a jármű tulajdonjoga. Ennek elmulasztása akadályozza az okmányirodai rendszámkiadást.

 

Külföldi autóvásárlás buktatói5. Kereskedéstől vásároltál...adás-vételi szerződést IS kaptál?

Sokan nem tudják, de ha kereskedő az eladó, akkor nem elég a cég által nyújtott számla a vásárlásról, hanem ki kell töltenünk egy kétnyelvű adás-vételi szerződést is! Utóbbi dokumentumot ugyanis kérheti a vámhivatal és az okmányiroda is forgalomba helyezéskor.

 

Külföldi autóvásárlás buktatói6. Vagyonszerzési illeték...akkor is kell fizetni, ha nem Te helyezed forgalomba az autót!

Az egyik leggyakoribb téveszme a honosítás kapcsán, hogy csak annak kell vagyonszerzési illetéket fizetnie, aki forgalomba helyezi a járművet. 2014.01.01. óta ugyanis TULAJDONJOG szerzés alapján kell fizetni ezt az adót. Így, ha valaki, aki életvitelszerűen Magyarországon él és megszerzi egy külföldi jármű tulajdonjogát értékesítési céllal, akkor vagyonszerzési illeték fizetésre kötelezett. Sőt, ha a későbbiek során eladja a járművet, akkor az új vevőnek is meg kell fizetnie ezt az adót, hiszen ismételt vagyonszerzés történt.

+ Szakértői tipp: Ha értékesítési céllal szeretnél behozni autót Magyarországra, számolj a vagyonszerzési illetékkel! Ha egy barátodnak, rokonodnak segítenél a behozatalban, akkor meghatalmazással intézd a vásárlást!

 

Külföldi autóvásárlás buktatói7. Ha sikertelen műszaki vizsga...

A forgalomba helyezés, a műszaki érvényességtől függően műszaki szemlével, vagy műszaki vizsgával indul a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál. Sokan nem tudják, hogy ez egy szigorú hatósági műszaki vizsga, vagyis ha nem vizsgaképes a jármű, az bukást eredményez. Sikertelen műszaki szemle esetén elveszítjük az esetlegesen megmaradt műszaki vizsga érvényességének időszakát, és újra kell műszaki vizsgáztatnunk a járművet, egyedi forgalomba helyezéssel. Sőt, az ismételt műszaki vizsgátcsak azon a Nemzeti Közlekedési Hatóságon tehetjük meg, ahol előzetesen megbukott a jármű.

Éppen ezért javasoljuk, hogy nézesd át a megvásárolni kívánt autót, és lehetőség szerint csak olyat vásárolj, ami műszaki vizsga képes!

+ Szakértői tipp: Bízd ránk a honosítást, és kerüld el az esetleges sikertelen műszaki vizsgát! Mi mindig átnézzük a jármű állapotát, mielőtt átvesszük azt ügyintézésre!

 

7 hasznos tipp, külföldről behozott járművek honosításakor:

  1. Figyelj rá, hogy az adás-vételi szerződés MINDEN esetben kétnyelvű legyen!
  2. Osztrák forgalmi esetében rendelkezésedre álljon a TEIL 1 és a TEIL 2 dokumentum is!
  3. Ha olyan országból hozol be autót, ahol van törzskönyv, akkor szükséged lesz az eredeti példányra!
  4. Ha az eladó cég, kereskedés, akkor igazolnia kell a tulajdonosi láncot.
  5. Ha az eladó cég, a számla mellett adás-vételi szerződést is írjatok a vásárlásról!
  6. Akkor is kell vagyonszerzési illetéket fizetned, ha csak értékesítési céllal, hozol be külföldről járművet.
  7. Ha sikertelen műszaki szemle vagy vizsga történik utána feltétlen szükség lesz egyedi forgalomba helyezésre, melyet csak azon a Nemzeti Közlekedési Hatóságon lehet elvégeztetni, ahol a sikertelen műszaki vizsga, vagy szemle történt.

 

Intézd el a jármű forgalomba helyezését velünk...sorszám és sorban állás nélkül!

Bízd ránk a fárasztó ügyintézést...

  • Ha szeretnéd, hogy akár 24 óra alatt elintézzük helyetted a forgalomba helyezést...
  • Ha szeretnéd elkerülni a sikertelen forgalomba helyezést...
  • Ha nem szeretnéd a jól megérdemelt szabadnapjaidat sorban állással és macerás hatósági ügyintézéssel tölteni...

Akkor bízd ránk a forgalomba helyezést, Budapesten akár 24 óra alatt végzünk a teljes ügyintézéssel!

Kattints ide a részletekért:

Honosítás ügyintézés akár 24 óra alatt

 

További kérdésed lenne? Tedd fel bátran itt a cikk alatt, és válaszolok rá!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blogbejegyzés Honosítás
blog comments powered by Disqus