Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Külföldi autó...okmányok nélkül?!

Szerző: Szeles Judit
2015. 09. 29. 00:00:00
Külföldi autó...okmányok nélkül?!

Többször kérdeztétek már itt a blogban, levélben vagy akár telefonon: Forgalomba helyezhető okmányok nélküli külföldi autó Magyarországon? Utána jártam a kérdésnek és alább, a blogbejegyzésben vázoltam a jogi, az elméleti és a gyakorlati oldalát is a kérdés megválaszolásánakHa külföldi autót vásárolnál, és szeretnéd pontosan tudni, hogy milyen okmányok szükségesek hozzá...netalán láttál egy okmány nélküli autóhirdetést, FELTÉTLEN olvasd el ezt a bejegyzést...

Nézzük először is a jogszabályi hátterét....egyáltalán lehetséges-e forgalomba helyezni külföldi autót, okmányok nélkül?

Elméletileg igen, a gyakorlatban kevésbé. Mit is jelent ez? Kezdjük az elején...

 

Milyen dokumentumokra van szükség külföldi autó magyarországi forgalomba helyezéséhez?

Külföldi autó okmányokA jármű eredeti, külföldi forgalmi engedélyére.
Külföldi autó okmányokHa az adott országban van törzskönyv, akkor abból is szükség van az eredeti példányra.
Külföldi autó okmányokMindezek mellett szükség van egy kétnyelvű adás-vételi szerződésre is.
Külföldi autó okmányokSőt, ha az eladó cég, akkor számla is kell a vásárlásról.

Utóbbi két okmányt vásárláskor kapjuk az eladótól annak függvényében, hogy magánszemély vagy cég az eladó. Ha nem áll rendelkezésünkre ne is induljunk neki a forgalomba helyezésnek. Hiszen gondoljunk csak bele: mivel igazoljuk a jármű jogos tulajdonszerzését? Ha van adás-vételi szerződésünk, de példának okáért csak egy nyelven íródott, akkor hiteles fordítással költségesen, de megoldható a forgalomba helyezés.

 

Forgalomba helyezhető-e külföldi autó forgalmi és/vagy törzskönyv nélkül?

Ismételném saját magam: "Elméletileg igen, a gyakorlatban kevésbé". Származás ellenőrzéssel igen, de fontos tudni, hogy:

Jogszabály szerint CSAK akkor kezdeményezhető a forgalomba helyezést megelőző származás ellenőrzés okmány nélküli külföldi jármű esetében, ha a külföldi hatóság nyilatkozik arról, hogy ezen dokumentumok miért nem állnak a tulajdonos rendelkezésére. Teljes nyugalomra azonban még ekkor sincs ok, hiszen ez még csak a  forgalomba helyezést megelőző származás ellenőrzést teszi lehetővé.

 

Származás ellenőrzés

Nem rövid eljárás, ugyanis 5-6 hétig eltart. Szükséges hozzá eredetiség vizsgálat is, és az okmányirodában kezdeményezhető a fent már vázolt dokumentumokkal, melyek igazolják a jogos származás ellenőrzési kérelmet. A származás ellenőrzés díja 10.900 Ft. Ezen felül még az eredetiségvizsgálat díja a jármű paramétereitől függően 17.000 Ft és 20.000 Ft között van. Akkor és csak akkor, ha a származás ellenőrzés sikeresen lezajlott, megkezdődhet a tényleges forgalomba helyezési eljárás a műszaki vizsgával, regisztrációs adó intézésével és az okmányirodai ügyintézéssel. Valljuk be, akkor sem egyszerű a forgalomba helyezés, ha rendben vannak a papírok, de ha a dokumentációba hiba csúszik és egy származás ellenőrzés kell megelőzze a honosítást, rendkívül bonyolult eljárásra számolhatunk!

 

Megéri?

Tapasztalatból írom, hogy nem. Külföldi autót okmányok nélkül szinte lehetetlen forgalomba helyezni Magyarországon. Persze előfordulhatnak kivételek, ha nyilatkozik a külföldi hatóság például a papírok elvesztéséről, de ilyen esetben is nagyon hosszú és nagyon bonyolult eljárásról beszélünk. Minimum, és most tényleg minimum amit írok: másfél hónapig tart egy ilyen ügymenet. Rosszabb esetben akár hónapig is húzódhat .Nem is beszélve a jelentős többletköltségről, és felesleges idegeskedésről.

Másik részről: gondoljunk bele: miért nem áll rendelkezésre a külföldi forgalmi vagy törzskönyv? Ha a származás ellenőrzés során derül ki, hogy például körözött a jármű, akkor a hatóság azonnal lefoglalja azt. Mi pedig 5-6 hét elteltével bottal üthetjük az eladó nyomát...

Személy szerint én mindenkit lebeszélnék az okmány nélküli külföldi autó vásárlásról, főképp a mai világban, mikor az Európai Unióban is szabadon vásárolhatunk, határok nélkül. Érdemes körülnézni, mert elképesztően nagy a választék a már Magyarországon lévő érvényes okmányokkal rendelkező német, osztrák vagy egyéb uniós tagállamból származó autókból!

 

Érdekelnek a külföldről behozott járművek? Szeretnél pár hasznos tippet a magyar forgalomba helyezés kapcsán?

…akkor kattints ide és lépj be zárt csoportunkba:

 

További kérdésed lenne? Tedd fel bátran itt a cikk alatt, és válaszolok rá!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blogbejegyzés Honosítás
blog comments powered by Disqus