Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Honosításhoz szükséges dokumentumok

Szerző: Szeles Judit
2015. 12. 10. 00:00:00
Honosításhoz szükséges dokumentumok

Külföldről vásárolnál autót, és biztosra akarsz menni, hogy minden dokumentumot megkapj az eladótól, hogy gond nélkül forgalomba helyezhető legyen Magyarországon az autó? Akkor olvasd el legfrissebb írásunkat, melyben részletezzük Neked a honosításhoz szükséges dokumentumok listáját, részleteit...

 

Forgalmi engedély

Elengedhetetlen a jármű magyar forgalomba helyezéséhez az eredeti, teljes, külföldi forgalmi. Másolat nem jó! Sőt, az egész forgalmi engedélyre szükség van, ha hiányos az gondot fog okozni a honosításkor. Például osztrák forgalmi esetén szükség van a Teil 1 és a Teil 2 dokumentumra is!

 

Törzskönyv

Sokan nem tudják, de a törzskönyv épp olyan fontos, mint a forgalmi engedély. Viszont nem minden országban van törzskönyv. Azonban tudnod kell, hogyha olyan országból szeretnél behozni járművet, ahol van törzskönyv, mint például Magyarországon is, akkor szükséged lesz az eredeti, teljes példányra honosításkor.

A jármű papírjai mellett igazolni kell a tulajdonszerzést is...

 

Adás-vételi szerződés

Honosításhoz szükséges dokumentumok

A legfontosabb, hogy kétnyelvű legyen! Akkor is, ha az eladó magyar, és/vagy az adás-vétel Magyarországon történik. Amennyiben egy külföldi autó adásvételi szerződése csak egy nyelven íródik, akkor az okmányiroda kérni fogja a hivatalos fordíttatást, ami nem olcsó mulatság, hiszen karakterenként kell érte fizetni. Legyünk hát körültekintőek és készüljünk fel, már a külföldi autó megvásárlása előtt a kétnyelvű adás vételi szerződésekkel!

Fontos kitétel az adás-vételi szerződés kapcsán, hogy eredeti legyen! Fénymásolat nem jó, nem fogadja el az okmányiroda. Érdemes vásárláskor négy példányban megkötni a szerződést, melyből 2 az eladóhoz, 2 a vevőhöz kerül.

Sokan nem tudják, adás vételi szerződést akkor is kell kötni, ha magánszemélytől vásárolunk, és akkoris, ha cég/kereskedés az eladó! Forgalomba helyezéskor ugyanis kérheti a vámhivatal és az okmányiroda is.

 

Számla

Amennyiben kereskedéstől vásárolunk külföldi okmányos autót, akkor számlát is kell kapnunk a vásárlásról az adás-vételi szerződés mellett. A számlán szereplő vételár -Európai Unión belül - nem befolyásolja a magyar forgalomba helyezést.

 

Tulajdonosi lánc igazolás

Egy viszonylag friss jogszabály kapcsán sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mit jelent a tulajdonosi lánc igazolása és,hogy mikor szükséges.

Akkor kell igazolni a tulajdonosi láncot, ha a külföldön vásárolt autó forgalmijában szereplő utolsó bejegyzett tulajdonos nem azonos az eladóval. Ilyenkor az eladónak két nyelven nyilatkoznia kell arról, hogy hogyan jutott el hozzá az autó, a forgalmiban szereplő utolsó tulajdonostól. A nyilatkozat lehet akár írásos dokumentum is, és kétnyelvű adás-vételi szerződés is. Forgalomba helyezéskor az okmányirodai ügyintézés során van rá szükség.

 

Ha magánszemélyként vásárolod meg az autót...

Akkor az alábbi személyes okmányokra lesz szükséged a forgalomba helyezéskor:

Honosításhoz szükséges dokumentumok Lakcímkártya, mellyel igazolod, hogy van állandó magyar lakcímed.

Ha nincsen, akkor nem lehetsz magyar rendszámos autó tulajdonosa. Viszont, lehetsz üzembentartója, ha a forgalmiban szereplő tulajdonosnak van állandó magyar lakcíme.

Honosításhoz szükséges dokumentumok Személyigazolvány
Honosításhoz szükséges dokumentumok Adókártya

 

Ha cégként vásárolod meg az autót...

Akkor szükséged lesz a forgalomba helyezéskor:

Honosításhoz szükséges dokumentumok 30 napnál nem régebbi cégkivonatra
Honosításhoz szükséges dokumentumok Aláírási címpéldányra
Honosításhoz szükséges dokumentumok Szükség esetén meghatalmazásokra, nyilatkozatokra.

 

Intézd el a jármű forgalomba helyezését velünk...sorszám és sorban állás nélkül!

Bízd ránk a fárasztó ügyintézést...

  • Ha szeretnéd, hogy akár 24 óra alatt elintézzük helyetted a forgalomba helyezést...
  • Ha szeretnéd elkerülni a sikertelen forgalomba helyezést...
  • Ha nem szeretnéd a jól megérdemelt szabadnapjaidat sorban állással és macerás hatósági ügyintézéssel tölteni...

Akkor bízd ránk a forgalomba helyezést, Budapesten akár 24 óra alatt végzünk a teljes ügyintézéssel!

Kattints ide a részletekért:

Honosítás ügyintézés akár 24 óra alatt

 

További kérdésed lenne? Tedd fel bátran itt a cikk alatt, és válaszolok rá!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blogbejegyzés
blog comments powered by Disqus