Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Eredetiségvizsgálat családon belül

Szerző: Szeles Judit
2017. 10. 04. 14:24:26
Eredetiségvizsgálat családon belül

Miben tér el az eredetiségvizsgálat családon belüli jármű átírásakor? Szükséges-e az eredetiségvizsgálat családon belüli autó tulajdonos váltásakor? Hogyan változott a jogszabály 2017-ben? Nézzük most ezekre a kérdésekre a választ..

 

eredetiségvizsgálat_családon_belülEredetiségvizsgálatra szükség van....

Ha megváltozik egy magyar használt autó tulajdonjoga.

Kivételt képezett eddig ez a szabály alól az öröklés. Örökléskor ugyanis nem kell eredetiségvizsgálatot végezni. 2017-től azonban az eredetiségvizsgálat családon belüli jármű átírásakor sem minden esetben kötelező többé. Mit is jelent ez?

 

eredetiségvizsgálat_családon_belülHogyan változott a jogszabály 2017-ben az eredetiségvizsgálat családon belüli szükségességét illetően?

2017.04. előtt akkor is kötelező volt az eredetiségvizsgálat családon belül, ha például apa a fiának adta autóját. Az okmányirodában ugyanis addig nem adták ki az új forgalmit, ameddig az eredetiségvizsgálatot igazoló okmány nem készült el. 2017 áprilisában a következőképpen módosult a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 52. §.-a.:

"(7.) Az előzetes eredetiségvizsgálat elvégzése nélkül is nyilvántartásba kell venni a jármű tulajdonjogában bekövetkezett változást, ha annak jogalapja....

(g) a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott közeli hozzátartozók egymás közötti tulajdonátruházása."

 

eredetiségvizsgálat_családon_belülMit is jelent ez a változás az eredetiségvizsgálat családon belüli szükségessége kapcsán?

Azt, hogy közeli hozzátartozók közötti jármű átírásakor (akár ajándékozás, akár adás-vétel történik) nem szükséges az eredetiségvizsgálat.

eredetiségvizsgálat_családon_belül

 

eredetiségvizsgálat_családon_belülKi számít közeli hozzátartozónak? Kik esetében nem szükséges az eredetiségvizsgálat családon belül?

Közeli hozzátartozónak számít a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér

 

eredetiségvizsgálat_családon_belülKi nem számít közeli hozzátartozónak? Mikor szükséges az eredetiségvizsgálat családon belül?

Nem számít közeli hozzátartozónak az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa. Vagyis például sógorok között is szükséges az eredetiségvizsgálat, de még akkor is szükséges az eredetiségvizsgálat családon belül, ha az átírás após-vő között történik

 

Frissítés: 2018.01.01.-én változott a külföldről behozott járműveket érintő jogszabály! 

Minden külföldről behozott jármű esetében szükséges eredetiségvizsgálatot tenni, első magyar forgalomba helyezéskor. Beleértve azt is, ha családon belül történik az adás-vétel, ajándékozás, sőt saját jármű honosításakor is szükséges eredetiségvizsgálatot végeztetni,

Az aktuális híreket az eredetiségvizsgálatról külföldi járművek esetén itt olvashatod!

 

eredetiségvizsgálat_családon_belülA fentiek ismeretében eredetiségvizsgálatra van szükséged? 

Itt találod a legmegbízhatóbb eredetiségvizsgáló állomásokat, válaszd ki, hogy hol szeretnéd, hogy történjen az eredetiségvizsgálat, és kérj időpontot!

Eredetiségvizsgálat

 

 

További kérdésed lenne? Tedd fel bátran itt a cikk alatt, és válaszolok rá!

 

Forrás:

326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet

Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény

Tartalomhoz tartozó címkék: Blogbejegyzés Eredetiségvizsgálat
blog comments powered by Disqus