Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Baleset után...avagy a betétlap helyes kitöltése

Szerző: Szeles Judit
2015. 08. 19. 00:00:00
Baleset után...avagy a betétlap helyes kitöltése

Lehetünk akár okozói, akár elszenvedői is, egy közúti baleset sosem jön jókor. Azonban bármikor megtörténhet a baj és nem mindegy, hogy hogyan reagálunk rá! Jobb inkább felkészülten, higgadtan, átgondolt fejjel cselekedni, mintsem kapkodva elintézni a papírmunkát. A szükséges dokumentáción ugyanis rengeteg múlik. Jelentős fejtörést, és anyagi károkat okozhat, ha nem töltjük ki megfelelően a betétlapot! Nézzük meg most, hogyan kell helyesen eljárunk, ha közúti baleset résztvevőivé válunk...

Közvetlen a baleset utáni teendők

Mikor kell rendőrt hívni? Eltérő vélemények vannak annak kapcsán, hogy koccanás esetén érdemes-e rendőrt hívnunk. Egyesek szerint mindig érdemes tárcsázni a rendőrség telefonszámát, mások szerint feleslegesen akadályozzuk vele a forgalmat, elegendő megfelelően adminisztrálnunk az eseményeket.  Fontos megjegyezni, hogy amennyiben személyi sérülés történt, állampolgári kötelességünk értesíteni a rendőrséget és a mentőket!

 

Érdemes rendőrt hívni akkor is, ha személyi sérülés nem történt, viszont az anyagi kár jelentős, nem csupán egy koccanás történt! Ha a vétkes nem ismeri el a károkozást is értesítsük a hatóságot. Ilyen esetben azonban fontos tudni, hogy a rendőri intézkedés, eljárást is fog maga után vonni!

 

Rendőrség értesítése esetén meg kell várni a helyszínelést, ami akár órákig is eltarthat. Mielőtt kiérne a hatóság a baleset következtében kialakult helyzetet csak az esetleges sérült(ek) védelme és a forgalom biztonsága érdekében szabad megváltoztatni.

 

Amennyiben nincs szükség rendőri intézkedésre - mert például csak egy koccanás történt, és meg tudnak egyezni a felek - nagyon fontos, hogy rögzítsük a baleset nyomaitA baleseti kárbejelentő lap (hétköznapi nevén "betétlap") kitöltése mellett gondosodjuk a baleset okozta károk, a baleset pontos helyszínének lefényképezéséről. A képeken legyen látható a balesetben részt vevő járművek egymáshoz és az úthoz viszonyított helyzete is.

 

A betétlap kitöltése

A baleseti kárbejelentő lap (továbbiakban betétlap) kikérhető a biztosító társaságunktól, bár általában biztosításkötéskor automatikusan postázzák azt. Érdemes legalább egy toll kíséretében az autónkban tartani, hiszen bármikor jól jöhet, hogy kéznél van, ha megtörténik a baj. Előfordulhat, hogy baleset esetén még sincs kéznél, ilyenkor első körben próbáljunk a baleset esetleges további résztvevőitől kérni, ha ez nem megoldható egy üres papírra rögzítsük az alábbiakat:

Baleset után - Betétlapbalesetben résztvevők neve, címe, jogosítvány száma, biztosítási kötvény száma
Baleset után - Betétlapjárművek rendszáma, forgalmi száma
Baleset után - Betétlapbaleset pontos leírása
Baleset után - Betétlapbalesetben részt vevők álláspontja (vétlen, károkozó)
Baleset után - Betétlapgépjármű vezetők aláírása
 

A betétlap kitöltésekkor nem szükséges a felek azonos álláspontja, ellentétes kárleírások is közölhetők.

A betétlap helyes kitöltése jól látszik az alábbi dokumentumon:

Baleset után - Betétlap helyes kitöltése

A fent említett alkuszcég weboldaláról letölthető üres betétlap is: Üres betétlap letöltése

Nagyon fontos, hogy helyesen, megfelelő adatokkal töltsük ki a betétlapot! Ha rosszul töltjük ki sok aggodalomra, és kevés anyagi térítésre számíthatunk a kárrendezés során!

 

Betétlap kitöltési tippek, tanácsok:

Baleset után - BetétlapA betétlapon megtalálható minden kérdést pontosan válaszoljon meg mindkét résztvevő!
Baleset után - BetétlapHa nincs közös megegyezés, egyik fél sem ismeri el a felelősségét, abban az esetben is töltsétek ki a betétlapot!
Baleset után - BetétlapAláírás előtt figyelmes olvasd át a betétlapot, és csak akkor írd alá, ha annak teljes tartamával egyet értesz!

 

A baleset utáni napok teendői

A baleset után a károkozónak 8 napja van arra, hogy a saját biztosítójánál bejelentse a történteketA károsultnak 30 napja van arra, hogy kárigényét jelezze a biztosító felé. A bejelentés során a betétlapot el kell juttatni a biztosító társaságnak, ahol a kötelező biztosítás megkötése történt. Ha a károkozó rendelkezik Casco biztosítással, akkor annál a biztosító társaságnál is meg kell tenni a bejelentést, ahol a Casco biztosítás létrejött (amennyiben eltér a kötelező biztosítótól.)

 

Kárrendezés

Optimális esetben a károkozó elismeri a vétséget, és a kárszenvedő térítést kap a károkozó kötelező felelősség biztosítójától. Bejelentést követően egy kárszakértő felméri a kár mennyiségét és milyenségét, hogy sor kerülhessen a kárrendezésre. De mi van akkor, ha a helyzet nem ilyen optimális?

 

Ha a balesetben résztvevők nem tudnak megegyezni...

Ilyen esetben a károkozónak vélt fél kötelező felelősség biztosítójához kell fordulni, ahol egy független igazságügyi szakértő bevonásával fényt derítenek a baleset felelősére.

 

Ha a vétkes nincs biztosítva...

Akkor a károkozó jármű üzembentartója a balesetet követő 8 napon belül köteles a Magyar Biztosítók Szövetségénél (továbbiakban Mabiszbejelenteni a káreseményt. Ilyen esetekben a Mabisz egy úgynevezett garancialapból fedezi a vétlen résztvevő kárát. A kártalanítási számla évente 2,3-2,5 milliárd forint kifizetést teljesít, amely nagyjából ötezer esetet jelent - a Belügyminisztérium adatai szerint.

 

Ha a károkozó ismeretlen...

Példának okáért sajnos gyakori eset: parkoló autónak nekimennek, és a vétkes sofőr felelősségvállalás nélkül elhagyja a helyszínt. Mit tehetünk utólag, ha mi vagyunk a kárszenvedők?

Baleset után - BetétlapHa rendelkezünk Casco biztosítással jelentsük a biztosító társaságnak kárunkat, és a Casco biztosítás terhére rendezik azt.

Baleset után - BetétlapHa nem rendelkezünk Cascoval, csupán kötelező biztosítással, keressünk tanukat, térfigyelő kamera felvételeket, bármilyen bizonyítékot a károkozóról. Ezek hiányában sajnos nem térítik meg kárunkat.

Felhasznált források: hvg.hu/cegauto , www.proviti.hu

 

További kérdésed lenne? Tedd fel bátran itt a cikk alatt, és válaszolok rá!

Tartalomhoz tartozó címkék: Betétlap Blogbejegyzés
blog comments powered by Disqus