Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Autóklíma használati kisokos

Szerző: Szeles Judit
2021. 07. 07. 08:50:44
Autóklíma használati kisokos

 

A holnapi időjárás előrejelzés ihlette cikkem megírását, ugyanis előreláthatólag 35 fokos kánikulával kell számolnunk. Aktuálissá vált, hogy írjak az autóklíma helyes használatáról. Olvass tovább, hogy megtudd, mire figyelj az autóklíma kapcsán...

Ma már alapfelszerelésnek számít az autóklíma

Napjainkban már szinte elengedhetetlen kellék az autóklíma, azonban sokan nincsenek tisztában annak megfelelő használatával.

 

Hogyan használjuk helyesen az autóklímát?

A leggyakoribb hiba, hogy túl alacsonyra állítjuk az autóklíma hőfokát. Ügyeljünk arra, hogy ne tegyük ki szervezetünket túl nagy hőmérséklet különbségnek. Az autó belső utasterében lévő és a kinti hőmérséklet közötti különbség maximum 6-7 fok legyen. Az autóban lévő túl hideg miatt kiszálláskor igencsak leeshet a vérnyomásunk, kellemetlenül érezhetjük magunkat. Sőt a komfortérzetünk csökkenésén túl, egyenes az út a náthához, meghűléshez is.

Gyakori hiba azonban a fúvókák közvetlen magunkra állítása is. Ez azonban ízületi problémákhoz, megfázásos megbetegedésekhez vezethet. Ne állítsuk tehát közvetlenül magunkra a fúvókákat. 

Figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra! A klíma ugyanis kivonja a levegőből a nedvességtartalmat. Ráadásul a hűvös környezet miatt nem is érzünk kellőképpen a szomjúságérzetet! Nem jelenti ez azonban azt, hogy nem kell különösen ügyelnünk a folyadékpótlásra!

Érdemes évente legalább egyszer kitisztíttatni az autóklímát, ugyanis ha nem megfelelően működik a komfortérzetünk romlásán túl (például túl meleg van az autóban, netán büdös is), akár az egészségünkre is káros hatással lehet!


Miért fontos évente tisztíttatni az autóklímát?

Az autóklíma működési sajátosságának köszönhető, hogy egyes baktériumok tökéletes élőhelyként tekintenek az autóklímára. A hideg és meleg levegő váltakoztatásával és áramoltatásával pára képződik, mely nem tud teljesen kiürülni az autóklíma rendszeréből. Ebben a kis mennyiségű vízben kiválóan meg tudnak telepedni a levegőből bekerülő baktériumok és vírusok, amelyeket belélegezve kifejezetten egészségre ártalmasak lehetnek! 
Emelett pedig a por, esetleg kutya, macskaszőr is megtelepedhet az autóklíma nem megfelelően karbantartott, párás rendszerében, mely különösen irrtálhatja - nem csak az allergiások - légzőrendszerét.

 

 

Kérdésed, véleményed lenne a fenti cikk kapcsán? Írd meg nekünk, itt a cikk alatt!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blogbejegyzés
blog comments powered by Disqus