Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

2035-től tilos lesz új benzines vagy dízeles autót eladni az EU-ban

Szerző: Szeles Judit
2023. 02. 16. 11:42:32
2035-től tilos lesz új benzines vagy dízeles autót eladni az EU-ban

 

Az Európai Parlament 2023.02.14.-én hivatalosan is elfogadta és törvényjavaslatba fektette azt az új jogszabályt, amely 2035-től ténylegesen megtiltja az új benzines és dízelautók forgalmazását az Európai Unióban. A törvény célja az elektromos járművekre való átállás felgyorsítása és a klímaváltozás elleni küzdelem. Olvass tovább a részletekért...

 

 

Mit ír a törvényjavaslat?

A következő 12 évben, 2035-ig az autógyártóknak 100 százalékkal csökkenteniük kell az eladott új autók szén-dioxid-kibocsátását, ami így gyakorlatilag kizárja a belső égésű motorral hajtott új járművek értékesítését. A javaslat célja, hogy hozzájáruljon az EU 2030 és 2050 éghajlat-politikai célkitűzéseihez, és ösztönözze az innovációt a zéró kibocsátású technológiák terén.

Azt már régóta lehet tudni, hogy az EU célkitűzése szerint 2035-től ne lehessen új benzines vagy dízeles autót eladni. A tervezetet 2022. októberében mutatták be, most pedig elfogadták. A jogszabály hamarosan megjelenik.

 

 

Közbenső lépések

Az Európai Bizottság 2025-ig módszertant terjeszt elő az EU piacán eladott járművek teljes életciklusára vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási adatok értékelésére és jelentésére, adott esetben jogalkotási javaslatokkal együtt. A testület továbbá 2026 decemberéig figyelemmel kíséri a kibocsátási határértékek és a valós üzemanyag- és energiafogyasztási adatok közötti eltérést, jelentést készít a gyártók fajlagos szén-dioxid-kibocsátásának kiigazítására szolgáló módszertanról, és megfelelő nyomon követési intézkedéseket javasol.

2025 végétől kezdődően a bizottság kétévente jelentést tesz közzé a kibocsátásmentes közúti mobilitás irányába tett haladásról. A plenáris ülésen megtartott zárószavazást követően a szöveget az Európai Tanácsnak hivatalosan is jóvá kell hagynia. - számolt be erről az Európai Parlement

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blogbejegyzés
blog comments powered by Disqus